Monday, November 28, 2005

Společnost

Kontroverzní britský historik David Irving, který byl nedávno zatčen v Rakousku za "verbální zločin" popírání holocaustu, stráví zřejmě Vánoce a Nový rok ve vězení ve vídeňském Josefově.

List Guardian získal kopii obžaloby, která cituje Irvingovy výroky z jeho přednášky v roce 1989:

"Za Třetí říše neexistovaly žádné vyhlazovací tábory," konstatoval Irving. "Není snad načase jednou provždy skoncovat s touto pohádkou o plynových komorách?" Adolf Hitler "vztahoval ochranné ruce vůči židům" a nevěděl nic o "konečném řešení". V Osvětimi za druhé světové války bylo zavražděno 30 000 lidí, nikoliv 1,5 milionu, jak se oficiálně tvrdí. Po válce si Poláci vymysleli důkazy o plynových komorách v Osvětimi, aby to odpovídalo "fantazírování" těch, kteří přežili. Miliardy, které vyplatilo po válce Německo státu Izrael formou reparací, byly neospravedlnitelné. "Je to, samozřejmě, všechno trapné. Byl to všechno obrovský podvod. Proč se nechává německý národ takto pomlouvat?"

Argumenty, jichž David Irving použil, jsou jistě odsouzeníhodné. Jsou však trestným činem? ptá se v pondělí britský deník Guardian a cituje řadu rakouských liberálů, které stíhání Irvinga velmi znepokojuje, zejména vzhledem k nedořešené nacistické minulosti Rakouské republiky.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home