Wednesday, February 08, 2006

Uzení v přírodě

Narazil jsem na poměrně zajímavý návod jak si udělat uzené čerstvě chycené rybky, a to přímo na místě. Což o to, možností je spousty, tento mě však "dostal" svou jednoduchostí, jež spočívá v krásném nápadu jež se dá aplikovat až neskutečně snadno. Jde o to, jak udělat přenosnou rychloudírnu, s níž se obsloužíte přímo u potoka (řeky, rybníka). Stačí k tomu jakákoliv hranatá kovová krabice, do níž umístíte rošt (případně nějaké pletivo) tak, aby mezi ním a dnem byly tak 2-3 cm místa. Potom potřebujete trochu pilin z tvrdého dřeva (listnaté, v žádném případě nepoužívat jehličnany) a plynový vařič. Podsypete pod rošt pyliny, na něj umístíte osolené a okořeněné ryby, celou krabici utavřete víkem a postavte na již zmiňovaný plynový vyřič. Hotovo je údajně již za 10-15 minut, což se mi zdá přecijen příliš rychle, ale věřím že za půl hodiny by opravdu mohlo být dobře uzeno. Myslím, že v létě odzkouším na chalupě s nějakými menšími kousky masa a poté poreferuji, jak to šlo. Tuším že taková uzená kuřecí stehýnka by se v tomhle vynálezu měla připravit velice jednoduše.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home